Truckland en buurman Schoehuijs hebben een uitstekende band

Mocht Scuderia Ferrari voor het nieuwe F1-seizoen nog een stel goede bandenwisselaars zoeken, dan doet het er goed aan de firma Schoehuijs te bellen. De medewerkers van het familiebedrijf blinken uit in vlekkeloze rubberwissels en nog veel meer. Die informatie hebben we niet van de bedrijfswebsite, maar we hebben het zelf ervaren. De mensen van Schoehuijs zijn namelijk de overburen van onze vestiging in Zaandam en onze band is sterk.

Danny Schoehuijs - Schoehuijs Bedrijfswagen & Bandenservice

In 1987 zag Schoehuijs Bedrijfswagens & Bandenservice het levenslicht. Blijkbaar hadden oprichters Herman en Yvonne Schoehuijs de smaak te pakken, want een jaar later werd ook zoon Danny geboren. Het waren vast drukke tijden, toen nog aan de Zaanse Sluispolderweg. Daar huisde het bedrijf, totdat het in 1990 naar de grotere en huidige locatie aan het Bolbaken vertrok.

Danny is nu 35 en werkt samen met zijn ouders, oudere broer Patrick en jongere broer Stefan in het familiebedrijf. “Voor mij voelt het logisch om in het familiebedrijf te werken”, zegt Danny. “Ik heb techniek altijd al interessant gevonden en dat geldt ook voor transport. Toen ik nog op school zat, verdiende ik op zaterdagen een zakcentje bij een transportbedrijf. Daarna startte ik hier. Eerst sleutelen in de garage en sinds 2010 is de afdeling Banden mijn kindje.


Een gewone monteur is geen bandenmonteur

Maak niet de fout om een bedrijfswagenmonteur over dezelfde kam te scheren als een bandenmonteur. Nee, volgens Danny zijn er grote verschillen. “Voor een allround monteur is een band gewoon een band, niet meer dan dat. In een gewone garage is een band bijzaak. Een bandenmonteur kijkt veel dieper en zoomt echt in op de band en het profiel. Het zijn twee totaal verschillende expertises. Wij kennen alle ins en outs van banden.”

Gelukkig voor de familie Schoehuijs beseffen veel garagebedrijven dat. Zoals Truckland Zaandam, dat op bandenrolafstand van Schoehuijs gevestigd is. Danny: “Truckland heeft een goede werkplaats en schadeafdeling, maar ze zijn niet gespecialiseerd in banden. Dat gedeelte besteden ze dan ook regelmatig aan ons uit. Wanneer een voertuig nieuwe banden nodig heeft, gaan wij even langs met vier nieuwe banden. Of Truckland zet de auto bij ons neer, ook goed. Die samenwerking werkt top.”

DAF bij de Boerman Groep
Iveco's bij De Langstraat hoveniers

Aan de lopende band vierseizoenenbanden monteren.

Truckland bezorgt Schoehuijs elke week wel wat werk, met af en toe een piek. “Afgelopen december vroeg Truckland ons om in korte tijd 27 bedrijfsbusjes van nieuwe banden te voorzien. Er moesten vierseizoenenbanden onder. Die banden zijn sowieso aan een flinke opmars bezig, al zijn de winterbanden ook zeker niet uit de mode. Wat ik adviseer? Dat ligt aan de toepassing. Als je in de winter veel rijd en veel landen bezoekt waar de omstandigheden ‘winterser’ zijn dan hier, dan zijn winterbanden altijd beter. Een vierseizoenenband is de allrounder van de banden en blinkt daardoor onder geen enkele omstandigheid écht uit. Het is een beetje een compromis.”

Truckland is dus klant van Schoehuijs, maar andersom gaat die vlieger ook op. Want het familiebedrijf doet meer dan banden alleen; je kunt er ook je bedrijfsvoertuig achterlaten voor keuringen, reparaties en onderhoud. En als het nodig is, komt Schoehuijs naar je toe. Daarvoor zijn bedrijfsvoertuigen geen overbodige luxe en die komen niet van ver, meldt Danny. “Truckland haalt veel banden bij ons en wij onze bedrijfswagens bij Truckland Zaandam. We hebben pas een nieuwe Fiat Ducato-servicebus binnen gekregen. Die is speciaal uitgerust om onderweg vrachtwagenbanden te vervangen. Eigenlijk is het gewoon een mobiele werkplaats. Een hele mooie aanwinst.”

IJzersterke familieband

Zoals je van Schoehuijs mag verwachten, is ook de familieband sterk. “Over het algemeen voelt het heel goed om met mijn ouders en broer te werken. Natuurlijk hebben we weleens een verschil van inzicht en botst het heel af en toe, maar dan praten we erover en is het goed. Sowieso komt dat niet zo heel vaak voor. Mijn broers en ik zitten niet op elkaars lip. Patrick staat in de werkplaats, Stefan zit op kantoor en ik sta meestal tussen de banden”, legt Danny uit.

Hij gaat verder: “We zijn een echt werkgezin. De schouders eronder en hard werken, dan kom je ver. Hoe goed het nu met ons bedrijf gaat, bewijst dat. In 1990 begonnen we met vier garagedeuren. Nu hebben we er elf. We zijn op een hele natuurlijke manier en in een gezond tempo gegroeid. Dat is zeker de verdienste van onze mensen. We hebben echt hele goede medewerkers, ongeveer vijftien in totaal. Aan hen hebben we ons succes te danken. Onze medewerkers zijn trouw; het verloop is erg laag. Er werkt hier iemand die al sinds 1987 in dienst is. Hij heeft mij geboren zien worden. Nou ja, bij wijze van spreken dan.”

En de toekomst? Grondlegger Herman is 70, zijn vrouw Yvonne 63. “Mijn ouders zijn al een paar jaar aan het afbouwen”, meldt Danny. “Mijn moeder werkt nog één dag in de week en mijn vader drie. Hij springt op drukke tijden of bij pechgevallen bij, maar heeft geen leidende rol meer op de werkvloer. De bal ligt dus bij de tweede generatie Schoehuijs. Met de aanwezige bandenkennis in de achterzak, lukt het de gebroeders vast om grip op zaken te houden en te zorgen dat de druk niet te hoog wordt.

Trucks

Lees ook deze voorgestelde artikelen

No related articles found.

To Top