PowerSwitch: het eerste checkpoint richting de overstap naar zero-emissietransport

Ralph Spanjaard is onze Electric-specialist. Hij is onze expert op het gebied van zero-emissiebedrijfsvoertuigen en is niet te beroerd om die kennis te delen. Dat doet hij onder meer door het geven van presentaties bij onze klanten en door middel van ons whitepaper over de switch naar zero-emissietransport.

In februari staat er alweer zestien jaar op Ralph’s Truckland-teller. De eerste dertien jaar werkte hij als Sales Engineer. Sinds 2021 is hij Accountmanager Speciale Projecten. Ralph legt het uit: “Veel organisaties, zowel bedrijven als overheidsinstanties, hebben behoefte aan trucks voor speciale toepassingen. Die moeten vaak nog worden aangepast aan de specifieke wensen, zoals; extra assen, een grotere cabine, of een smaller spoor voor een verbeterde wendbaarheid in de binnenstad. In samenwerking met onze technici en partners zorg ik dat de voertuigen helemaal naar wens gemaakt worden.” Er is ook steeds meer vraag naar e-trucks en daarom heb ik binnen Truckland de kans gekregen om mij daar verder in te verdiepen en heb ik de mogelijkheid aangegrepen om een post-HBO-opleiding te volgen die volledig gericht is op elektrische aandrijving. Een post-HBO-opleiding is een opleiding voor mensen met een HBO diploma, die hun kennis en vaardigheden verder willen ontwikkelen.” 

Ralph - De Truckland Zero expert

Klanten bij de hand nemen

De good-old dieseltruck wordt op dit moment nog steeds goed verkocht, maar is wel een uitstervend ras. Dat vertaalt zich ook in de verkoopcijfers bij Truckland; steeds meer klanten stappen over op een e-truck. Ralph: “Maar een elektrische truck verkopen is niet meer de grootste uitdaging. Wij willen ons onderscheiden en onze klanten bij de hand nemen als het gaat om het omarmen van e-trucks. Daarom hebben we dit jaar hard gewerkt aan een whitepaper: ‘PowerSwitch – Samen verder op weg naar elektrisch vervoer’. Daarin staan de belangrijkste checkpoints die je moet afvinken. Afgelopen oktober is de Whitepaper gelanceerd.”

 


De weg naar antwoorden wijzen

Het doel van de whitepaper is bewustwording te creëren, legt Ralph uit. “We willen onze klanten optimaal begeleiden om goed en stapsgewijs over de overstap na te denken. Bij de overstap naar elektrisch komt veel kijken. Een e-truck is in aanschaf aanzienlijk duurder dan een conventionele diesel. Wat zijn de subsidiemogelijkheden? Waar en wanneer kun je opladen en hoe zit het met netcongestie? Kan het geïntegreerd worden in mijn planning? Wat is de TCO? Doe je het alleen voor je groene uitstraling en omdat je klanten het graag zien, of levert het je nog meer voordelen op? Begin je met één voertuig, of meteen met meerdere? En welk model is geschikt? Veel vragen, waar we de lezer met de Whitepaper antwoorden mee willen bieden.”

Actieradius vaak geen probleem

Ralph merkt dat veel klanten nog niet staan te springen om over te stappen. Vanwege de hoge kosten, maar ook vanwege de – in vergelijking tot dieseltrucks – beperkte actieradius. “Maar als we dan doorvragen, komen we er vaak achter dat zo’n grote actieradius helemaal niet nodig is. De angst om stil te vallen is soms ongegrond. Als je een goed laadplan hebt en het gebruik van de e-truck goed inzichtelijk is, is actieradius vaak geen probleem.”

Ralph Spanjaard - Zero expert bij Truckland
Ralph Spanjaard - Zero expert bij Truckland

Simulator

Klanten die nog niet overtuigd zijn, doen er volgens Ralph goed aan om Truckland eens te bellen. “We hebben software waarmee we heel nauwkeurig routes kunnen simuleren. Daarmee voeren we je startpunt en tussenstops, voertuigtype en gewicht in, plus de gewichtstoename of -afname bij elk adres op je route. Zo krijg je eigenlijk een heel goed beeld van hoe een e-truck in de praktijk presteert. Hiermee kunnen we ook bepalen hoeveel batterijcapaciteit er daadwerkelijk noodzakelijk is.”

Veel positieve reacties

De whitepaper geeft antwoord op de acht meest gestelde vragen waar je als transportondernemer mee te maken krijgt. Binnen korte tijd is het digitale document tientallen keren via onze website gedownload en het heeft ondertussen ook geresulteerd in orders, meldt Ralph tevreden. “We krijgen er veel positieve reacties op. Klanten waarderen het dat wij als dealer een whitepaper uitbrengen; misschien hadden ze dit eerder van een truckfabrikant verwacht. We hebben het met plezier samengesteld, waarbij we complexe theorieën hebben omgezet in begrijpelijke taal. Fijn dat de reacties zo positief zijn. Daar doen we het toch allemaal voor.”

Ook de whitepaper ontvangen?

Klikt hier en download gratis de Truckland Zero whitepaper.

Trucks

Lees ook deze voorgestelde artikelen

No related articles found.

To Top