Voorkom onnodige stilstand met onze flexible onderhoudscontracten
Grootste en meest ervaren bedrijfswagen dealer van Nederland
Transportoplossingen van klein tot groot, ruime keuze

New Generation DAF is Truck of the Year 2022!

DAF XF, XG en XG+ zijnTruck of the Year 2022

De nieuwe generatie DAF Trucks, XF, XG en de XG+, zijn International Truck of the Year 2022. De prestigieuze award werd woensdagavond op een gala-avond op de vakbeurs Solutrans in Lyon overhandigd aan Harry Wolters, president van DAF Trucks.

De nieuwe truckrange van DAF Trucks won met een overweldigend puntenaantal van 150 en daarmee lieten de Nederlandse lange-afstandstrucks de naaste belagers Iveco T-Way en de Mercedes-Benz eActros (2de generatie) ver achter zich.

DAF Truck of the Year 2022 awardDe International Truck of the Year Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de truck die in de afgelopen 12 maanden op de markt is gebracht en die de grootste bijdrage heeft geleverd aan de efficiëntie van het wegvervoer. Deze beoordeling is gebaseerd op verschillende kritische criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, brandstofrendement, milieu-invloed, en total cost of ownership (TCO).

DAF Trucks heeft als eerste truckfabrikant volledig geprofiteerd van de nieuwe EU-regelgeving voor maten en gewichten en zo een truckgamma gecreëerd die de aerodynamica, de brandstofefficiëntie, de actieve en passieve veiligheid en het comfort voor de chauffeur sterk verbetert.

Tijdens recente uitgebreide testritten in Spanje en Centraal-Europa, waardeerden de IToY-juryleden het uitstekende zicht dankzij de grote, gebogen voorruit, de zijruiten met lage lijnen en het venster met zicht op de stoeprand. Deze kenmerken bieden samen met het digitale zichtsysteem en de nieuwe hoekzichtcamera, maar ook de traditionele zijspiegels, een uitstekend zicht rondom, waardoor kwetsbare weggebruikers beter worden beschermd.

De IToY-juryleden waren ook vol lof over de prestaties van de nieuwe uiterst efficiënte aandrijflijnen, gebaseerd op de Paccar MX-11 en MX-13 motoren, gekoppeld aan de TraXon geautomatiseerde versnellingsbak, en de geavanceerde functies van de predictive cruise control met uitgebreide Eco-roll functionaliteiten.

De voorzitter van de International Truck of the Year, Gianenrico Griffini, vatte de stemming van de jury als volgt samen: “Met de introductie van de Nieuwe Generatie heeft DAF een high-tech heavy-duty truck range afgeleverd die een nieuwe standaard zet in de vrachtwagenindustrie. Bovendien is het toekomstgericht, omdat het ook een compleet platform vormt voor nieuwe generaties alternatieve aandrijflijnen.”

De International Truck of the Year (IToY) award werd oorspronkelijk gelanceerd in 1977 door de Britse journalist en redacteur van Truck magazine Pat Kennett. Vandaag de dag vertegenwoordigen de 24 juryleden vooraanstaande tijdschriften voor bedrijfsvoertuigen in heel Europa. Bovendien heeft de IToY Group de afgelopen jaren haar invloedssfeer uitgebreid door geassocieerde leden te benoemen in de groeiende vrachtwagenmarkten van China, India, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, Japan, Iran en Nieuw-Zeeland. In totaal heeft het gecombineerde lezerspubliek van de 24 tijdschriften van de voltallige IToY-jury, evenals die van de acht geassocieerde leden, meer dan een miljoen leden. 

De verkiezing van de International Truck of the Year vindt plaats onder auspiciën van Dekra in Duitsland.

DAF XF HYDROGEN WINT TRUCK INNOVATION 2022

DAF XF HYDROGEN WINT TRUCK INNOVATION 2022

De DAF XF Hydrogen, een concept-truck met een verbrandingsmotor die draait op waterstof, heeft de Truck Innovation Award 2022 gewonnen. Juryvoorzitter Gianenrico Griffini overhandigde woensdagavond de award aan Harry Wolters, president van DAF Trucks, op een gala op de vakbeurs Solutrans in Lyon.

De Truck Innovation Award – een erkenning van de enorme technologische veranderingen en energietransitie die plaatsvinden binnen de automobielsector – is toegekend door de International Truck of the Year (IToY) jury, een groep van 25 vooraanstaande journalisten, die de belangrijkste truckmagazines uit Europa en Zuid-Afrika vertegenwoordigen.

Met een winnende score van 92 stemmen, versloeg DAF’s XF Hydrogen de concurrentie van Mercedes Benz’s GenH2 Truck, een brandstofcelaangedreven lange-afstands truck.

De IToY-jury prees de rijeigenschappen, de naadloze acceleratie en de gebruiksvriendelijke mens/machine-interface (HMI) van het prototype. De HMI is ook een kenmerk van DAF’s Nieuwe Generatie gamma van DAF, dat ook ontworpen is voor toekomstige emissievrije aandrijflijnen.

De ITOY-journalisten waardeerden DAF’s innovatieve benadering van alternatieve aandrijving en energietransitie, die gebruik maakt van de dynamische kwaliteiten van de interne verbrandingsmotor en tegelijkertijd de CO2 uitstoot uit de uitlaat elimineert.

In dit perspectief is de jury van mening dat de innovatieve combinatie van waterstof en een verbrandingsmotor een belangrijke rol kan spelen. Ze maakt gebruik van gevestigde technologieën en bestaande toeleveringsketens. Deze combinatie kan een aanvullende component zijn- van de toekomstige aandrijflijnportfolio’s van OEM’s, naast batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) en elektrische voertuigen op brandstofcellen (FCEV’s).

Gianenrico Griffini, voorzitter van de International Truck of the Year-jury, vatte het oordeel van de jury als volgt samen: “Voor de overgang naar CO2-neutraal vervoer is een breed scala aan levensvatbare oplossingen nodig. De waterstofaangedreven verbrandingsmotor kan een rol spelen in de toekomstige mix van aandrijflijnen voor middellange en lange-afstandstoepassingen.”

Volgens de IToY-regels moet een genomineerde voor de Truck Innovation Award een voertuig zijn met geavanceerde technologie en met een bruto voertuiggewicht van meer dan 3,5 ton, uitgerust met een alternatieve aandrijflijn of een alternatief brandstofsysteem. Verder moet het voertuig beschikken over specifieke hightechoplossingen op het gebied van connectiviteit (semiautonoom of volledig autonoom) semiautonome of volledig autonome rijsystemen), ‘platooning’-capaciteit of geavanceerde ondersteunende diensten zoals diagnostiek op afstand.

De verkiezing van de Truck Innovaton Award vindt plaats onder auspiciën van Dekra in Duitsland.

DAF Truck of the Year 2022 award